Deputații din coaliția de guvernare nu au dorit să pună pe ordinea de zi Ordonanța 55, care a permis migrația aleșilor locali, dar a fost ulterior declarată neconstituțională, deși mâine este ultima zi în care se poate discuta în Camera Deputaților. În luna septembrie, după o întâlnire la Tulcea cu aleșii locali ai PSD, Liviu Dragnea și Victor Ponta au promovat Ordonanța de Guvern 55 prin care s-a permis aleșilor locali să opteze pentru un alt partid fără să-și piardă mandatul. OUG a fost contestată la Curtea Constituțională și a fost considerată în dezacord cu legea fundamentală, parlamentarilor revenindu-le misiunea să precizeze ce se va întâmpla cu mandatul aleșilor locali care și-au schimbat partidul.
Theodor Cătălin Nicolescu de la PNL a propus suplimentarea ordinii de zi a Comisiei Juridice pentru discutarea Ordonanței 55, el invocând în acest sens mesajul președintelui Klaus Iohannis de ieri din Parlament.
„Domnul președinte v-a adus aminte de ordonanța 55 și dacă vreți să știți cum ați înțeles ordonanța comisia de ordonanța ați supus la vot Constituția, încălcați statul de drept. 13 colegi au votat că domnul Dragnea și domnul Ponta au încălcat principiile constituționale ale statului de drept. Haideți să nu ne batem joc de regulament, termenul este 11 februarie, dacă nu o discutăm astăzi va trece, dacă vreți să nesocotim decizia CCR”, a spus Nicolescu.
Vicepreședintele Comisiei Juridice, Ciprian Nica (PSD), a supus la vot suplimentarea ordinii de zi pentru discutarea Ordonanței 55, dar pesediștii și cei de la UNPR au votat împotriva discutării ordonanței traseiștilor lui Dragnea. Printre cei care au votat împotriva suplimentării ordinii de zi a fost deputata Cătălina Ștefănescu, o apropiată a lui Liviu Dragnea.
„Deși termenul de adoptare a acestei ordonanțe este 11 februarie, deci practic nu vor să o discutăm, suntem prima cameră sesizată. Mai mult decât am fost de dimineață și la Comisia de Administrație unde am depus amendamente așa cum a decis Curtea Constituțională în sensul că odată cu apariția CCR mandatele consillierilor locali și județeni au încetat, deci de la data de 20 ianuarie, de când s-a publicat în Monitorul Oficial, nu mai sunt consilieri locali și județeni, că și mandatele primarilor și președinților de CJ-uri urmează a înceta. La Comisia de Administrație, PSD a refuzat toate aceste amendamente și a venit cu un amendament care va intra în istoria hilară a Parlamentului prin care se interzice Guvernului să emită Ordonanțe, al căror efecte, așa este exprimarea lor, pot încălca principiile statului de drept. Pe de o parte au votat Constituția și i-au spus domnului Ponta să nu mai încalce Constituția și legile statului de drept”, a declarat Nicolescu, după votul privind suplimentarea ordinii de zi
Înaintea Comisiei Juridice, Comisia pentru Administrația a adoptat următorul amendament pentru Ordonanța 55, fără a preciza ce se întâmplă cu mandatul aleșilor locali care au migrat în perioada în care Ordonanța a fost în vigoare.
„Se interzice Guvernului de a emite ordonanțe al căror efecte pot încălca principiile constituționale ale statului de drept și deciziile Curții Constituționale”, este amendamentul propus de PSD, prin deputatul Laurențiu Nistor, și care a fost aprobat de Comisia pentru Administrație din Camera Deputaților.